Vlaamse werkgevers vragen vaccinatie op de werkvloer te mogen opstarten

Alle middelen nodig om zo snel mogelijk iedereen te vaccineren

De grote werkgevers willen dat vaccineren op de werkvloer snel mogelijk wordt gemaakt. Dat blijkt uit een enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij meer dan 800 ondernemingen. “Vaccineren op de werkvloer zal een belangrijke versnelling in de vaccinatiecampagne betekenen. Hoe sneller we iedereen gevaccineerd krijgen, hoe beter voor samenleving en economie. Bedrijven nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij hopen dat de overheid de uitgestoken hand snel aanvaardt”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Uit de enquête blijkt verder dat de derde lockdown vooral de kleine bedrijven treft. Ook de retailsector leed door het winkelen op afspraak stevige omzetverliezen. Voor de andere bedrijven bleef de impact van de derde lockdown beperkt.

De weg naar de normaliteit loopt via een snelle en brede vaccinatie. Ondernemingen zijn ervoor gewonnen om een rol te spelen in het vaccinatieproces. Het zijn vooral grote bedrijven die voorstander zijn van vaccineren op de werkvloer. Twee op de drie bedrijven met meer dan 250 medewerkers geeft aan vragende partij te zijn voor een vaccinatiecampagne in het bedrijf. Een externe bedrijfsgeneeskundige dienst inschakelen is de voorkeurspiste van de meeste ondernemingen. Erg grote werkgevers beschikken dan weer over een interne bedrijfsgeneeskundige dienst of bedrijfsarts die kan vaccineren.

Kantelpunt in vaccinatiecampagne

Als groot chemiebedrijf beschikt BASF Antwerpen over de nodige ervaring, expertise en infrastructuur om een eigen vaccinatiecentrum op te richten om op die manier de vaccinatiecampagne te versnellen. Als we de toelating zouden krijgen, kunnen wij snel opstarten. Ook in de toekomst kan onze interne medische dienst worden ingezet bij herhalingsvaccinaties”, zegt Fanny Heyndrickx, woordvoerder van chemiebedrijf BASF Antwerpen.

Vaccineren in bedrijven komt niet neer op een vorm van vaccinvoorrang. De aangeduide voorrangsgroepen worden zoals afgesproken voor de brede bevolking gevaccineerd. Vaccineren in bedrijven zal er net voor zorgen dat de hele bevolking sneller ingeënt zal zijn.

We komen op een kantelpunt en merken een forse toename van de vaccinleveringen, zeker als straks ook het Janssen-vaccin wordt uitgerold. Als we onze grote werkgevers inschakelen om mee te vaccineren kunnen we extra snelheid maken. Vaccins mogen niet langer dan nodig in de frigo blijven liggen. Bedrijfsartsen hebben ervaring met het toedienen van vaccins. We roepen de Taskforce Vaccinatie dan ook op om vaccinaties op de werkvloer nu mogelijk te maken in veilige, overlegde en gecontroleerde omstandigheden”, aldus Hans Maertens. “We kunnen met onmiddellijke ingang een aantal proefprojecten opstarten, om vervolgens op te schalen. Het zal de huidige vaccinatieronde versnellen, maar ook ervaring bijbrengen met het oog op volgende vaccinatiecampagnes. De covidvaccins zullen immers ook de komende jaren toegediend moeten worden, naar analogie met het jaarlijks weerkerend griepvaccin waarbij werkgevers nu al een grote rol vervullen.”

Vaccineren op de werkvloer biedt het bijkomende voordeel dat medewerkers zich niet van de werkplek naar het vaccinatiecentrum en terug moeten verplaatsen. Dat bespaart iedereen tijd. Met name in productiebedrijven is het niet vanzelfsprekend om zonder voorafgaandelijke planning mensen te moeten missen. Bij een vaccinatiecampagne op de werkvloer kan de vaccinatieplanning aan de personeelsplanning worden aangepast. Zo wordt de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar gebracht.

Derde lockdown treft kleine bedrijven

De Voka-enquête leert dat hoofdzakelijk de kleine ondernemingen (omzet <500k/jaar) zwaar geraakt zijn door de derde lockdown. Het gemiddelde omzetverlies in de voorbije maand bedraagt maar liefst -33%. De maand voordien bedroeg het omzetverlies nog -26%. Vooral de retailbedrijven, groot en klein, zagen door het winkelen op afspraak hun omzetten kelderen. Verplicht gesloten sectoren zien het meeste af. Zij hebben nog geen perspectief op heropening gekregen.

Voor de andere bedrijven heeft de derde lockdown een minder negatieve impact. Het gemiddelde omzetverlies over alle ondernemingen heen bedraagt -8%. Dat is nog steeds een aanzienlijke omzetdaling, maar die blijft wel stabiel vergeleken met de voorafgaande maand.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

Fanny Heyndrickx

Head of Communications

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka vzw
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact