Opvolgen maatregelen moet virus afremmen

Reactie Voka na Overlegcomité

De coronacijfers gaan de verkeerde kant op. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, roept de bedrijven, de medewerkers en alle burgers opnieuw op om de maatregelen rond sociale afstand, telewerk en hygiëne strikt te blijven opvolgen. “Een derde golf en een nieuwe algemene lockdown moeten we absoluut vermijden. Dat zou de voorzichtige economische relance immers weer de grond inboren, met desastreuze gevolgen. De nog gesloten sectoren rekenen op de aangekondigde heropeningsagenda; de bedrijven die telewerken rekenen op terugkeermomenten wanneer het mogelijk is. Dit mag niet meer ter discussie staan. We moeten het virus afremmen door de maatregelen op te volgen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka heeft kennis genomen van de beslissingen van het Overlegcomité. De cijfers laten niet toe om de aangekondigde versoepelingen te laten doorgaan. Zo zullen de pretparken op 1 april niet open kunnen en de cultuursector ook geen buitenactiviteiten kunnen organiseren. “Voor de betrokken bedrijven en sectoren is dit een heel zware dobber want ze waren al volop bezig met de voorbereidingen. Toch hopen we dat de heropeningsagenda voor de getroffen sectoren als pretparken, cultuur en events, horeca, toerisme en reizen geen verdere vertraging oploopt”, aldus Hans Maertens.

Nevenschade vermijden

We moeten dit virus aanpakken met de juiste wapens, en economische en maatschappelijke nevenschade zoveel als mogelijk vermijden. Veralgemeningen en schuldigen aanduiden, helpt daarbij niet. “De bewering dat werkgevers hun verantwoordelijkheid niet zouden opnemen, komt zwaar aan bij alle werkgevers en medewerkers die er al een jaar lang alles aan doen om verantwoord met deze crisis om te gaan”, zegt Hans Maertens. “Onze bedrijven respecteren het telewerk en waar dat niet kan, zijn strikte protocollen van toepassing. We doen er alles aan en roepen iedereen op om de regels te respecteren en het virus uit onze bedrijven te houden”.

Vaccinatie en sneltesten

Voka blijft aandringen op een snellere uitrol van de vaccinaties en het inzetten van sneltesten. De enige weg naar de normaliteit is immers vaart maken met vaccineren. We moeten als exportgeoriënteerde economie bij de best vaccinerende landen horen. Wie te traag vaccineert, loopt een competitief nadeel op. De vaccinachterstand in het Brussels Gewest baart grote zorgen. Als meervoudige hoofdstad en hoofdzetel van heel wat Vlaamse bedrijven kan Brussel niet achterblijven met vaccineren.

Sneltesten kunnen dan weer zeer nuttig zijn in bedrijven waar niet van thuis uit gewerkt kan worden. Sneltesten kunnen er ingezet worden bij een virusuitbraak of bij hoogrisicocontacten. Bedrijven die meer willen testen, moeten dat op vrijwillige basis ook kunnen. Voka kijkt uit naar de doorgedreven sneltestinitiatieven die de federale regering vandaag aankondigde en die vanaf maandag van start zouden gaan. ​ ​

 

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact