Nucleair akkoord van het allergrootste belang voor Vlaamse economie

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is opgelucht over het tussentijds nucleair akkoord dat na lang onderhandelen bereikt werd tussen Engie en de federale regering. Niets staat een definitief akkoord over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 nog in de weg. Ook over de vaste kostprijs van de berging van het nucleaire afval is overeenstemming bereikt. De Vlaamse ondernemingen hebben nood aan absolute bevoorradingszekerheid van elektriciteit. Voka blijft er wel voor pleiten om de kerncentrales langer dan 10 extra jaren open te houden.

“Het akkoord tussen de federale regering en Engie is een lichtpunt en is van het allergrootste belang voor de Vlaamse economie. Wij blijven voorstander van een ruimere nucleaire verlenging en vragen dat bijkomend onderzocht wordt of een levensduurverlenging met meer dan 10 jaar mogelijk is. Nucleaire energie izal een cruciaal onderdeel van de elektriciteitsmix blijven, vandaag en in de toekomst”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De federale regering en Engie zijn het na maandenlange gesprekken eens geraakt over een levensduurverlenging met 10 jaar van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. De Belgische staat en Engie zullen samen de centrales uitbaten in een nieuw op te richten juridische structuur. Via het mechanisme van ‘contracts for difference’ zijn afspraken gemaakt over de productieprijzen. Ook over de kostprijs van berging van het nucleaire afval is een akkoord gevonden.

De reactoren van Doel 4 en Tihange 3 zouden ons land reeds in de winter van 2025 van stroom kunnen voorzien, mits de federale regering de nodige flexibiliteit inzake regelgeving aan de dag legt. Op die manier moet het risico op mogelijke bevoorradingsproblemen in de winter van ’25-’26 maximaal vermeden worden.

Kernenergie is samen met hernieuwbare energie de technologie waarop we sterk moeten inzetten om de duurzame transitie succesvol door te maken. Het onderzoek naar de kleine en modulaire kernreactoren van de toekomst (SMR’s) moet volop ondersteund worden. Ons land moet daarin een voortrekkersrol opnemen in Europees verband.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact