Federale regering mist opnieuw kans om structureel te hervormen

Reactie Voka na begrotingscontrole

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, beschouwt het akkoord over de federale begrotingscontrole als een gemiste kans voor verdere hervormingen. De federale regering doet een kleine extra inspanning om de overheidsuitgaven onder controle te houden maar dit is veel te weinig als aanzet naar een structurele sanering van de overheidsfinanciën. Van echte hervormingen is geen sprake. Nochtans kunnen enkel diepgaande hervormingen onze begroting weer structureel op het pad naar een evenwicht brengen.

Er wordt wat bespaard, maar niet hervormd. Het zijn daarenboven de bedrijven die – opnieuw – de grootste nieuwe lasten te slikken krijgen: de verhoging van de investeringsaftrek wordt uitgesteld, de minimumbelasting voor multinationals wordt maximaal verhoogd, de voordelige regeling voor de eerste aanwervingen wordt ingesnoerd. De federale regering mist opnieuw een kans om structureel te hervormen. De rekening wordt gewoon doorgeschoven naar de bedrijven. Men vergeet dat de bedrijven nog volop herstellen van de coronacrisis, de energiecrisis en de inflatiecrisis met de automatische koppeling van de lonen aan de index als een molensteen rond de nek van de ondernemingen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact