6 op 10 bedrijven wil vaccineren op de werkvloer

Vooral grote bedrijven zijn bereid te helpen

Zes op de tien Vlaamse bedrijven met meer dan 50 werknemers is bereid om zijn werknemers in het bedrijf zelf te laten vaccineren. Dat blijkt uit een bevraging van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Deze ondernemingen kunnen hiervoor hun eigen medische dienst inschakelen of werken met een externe bedrijfsgeneeskundige dienst. De medische diensten hebben ervaring met het toedienen van vaccins in het kader van de jaarlijkse griepvaccinatie. Voka hoopt dat de overheden en de taskforce vaccinatie ingaan op het aanbod van de bedrijven om mee te helpen bij de vaccinatie.

“Door snel en efficiënt te vaccineren, krijgen we deze coronapandemie onder controle. Het is goed nieuws dat onze bedrijven hier actief aan willen meewerken”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Na de kwetsbare personen en zorgberoepen moet de rest van de beroepsbevolking zo snel als mogelijk gevaccineerd worden. Dat is cruciaal om een normalisering van leven en werken tot stand te brengen. De volgende fase van de vaccinatiestrategie wordt momenteel uitgewerkt. Voka dringt erop aan dat ook de bedrijven die dit kunnen en wensen, een maximale rol krijgen in de vaccinatie van hun medewerkers.

We merken een bijzonder grote bereidheid bij onze bedrijven om te helpen bij de vaccinatie. Voka roept de overheid op om deze uitgestoken hand van de bedrijfswereld niet te negeren. We moeten zo snel als mogelijk zoveel als mogelijk mensen vaccineren. Vaccineren op het werk kan daarbij helpen. Op die manier blijft ook de afwezigheid van de werkplek tot een minimum beperkt”, vertelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Bij bedrijven vanaf 50 werknemers is 61% bereid om te vaccineren in het bedrijf zelf. Bij bedrijven met meer dan 1000 werknemers is 72% daartoe bereid. Bij bedrijven met 10 tot 50 werknemers blijken nog steeds 46% bereid om te vaccineren in de eigen onderneming. De Voka-enquête werd op begin deze week afgenomen bij bijna 1.000 ondernemingen. Bedrijven steken dus de hand uit naar de overheden om samen massaal te vaccineren. “Bedrijfsartsen en bedrijfsgeneeskundige diensten hebben ervaring met het toedienen van vaccins. Al jaren doen we dat met de griepvaccins. Laat ons deze expertise nu gebruiken om de coronavaccins toe te dienen en samen het virus te bestrijden”, aldus nog Hans Maertens.

Vaccinpaspoort

Vlaanderen staat sterk op exportvlak: onze economische activiteit is exportgerelateerd en één op de drie jobs is afhankelijk van de export. Een normalisering van buitenlandse reizen binnen Europa is dan ook van cruciaal belang. Voka pleit ervoor om een digitaal vaccinpaspoort in te voeren. Zo’n vaccinpaspoort moet toelaten dat gevaccineerden landsgrenzen kunnen oversteken zonder de enorme rompslomp van negatieve test- en quarantaineverplichtingen.

We zien dat de Scandinavische landen al volop bezig zijn om afspraken te maken over een vaccinpaspoort. Als exportgevoelige economie mag ons land niet achterblijven. Vlotte zakenreizen zijn belangrijk in de relance. Daarom moet de Europese Unie werk maken van een vaccinpaspoort.”, besluit Hans Maertens.

De testingcapaciteit verder opschroeven blijft essentieel opdat werknemers van internationaal actieve bedrijven snel en gemakkelijk getest kunnen worden. Het resultaat van de tests zou aan het vaccinpaspoort gekoppeld moeten worden.

Eric Laureys

Eric Laureys

Woordvoerder, Voka vzw

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka vzw

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. Voka vertegenwoordigt meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid, 70% van de toegevoegde waarde en 80% van de export.

Voka gelooft in ondernemerschap dat de hele maatschappij vooruithelpt. Samen zorgen wij dat ondernemerschap hier groeit en bloeit, omdat wij daar allemaal beter van worden. 

Voka is dé groeimotor van de durvers, de blijvers en de groeiers. Met onze 18.000 leden zijn wij samen het grootste ondernemersnetwerk van Vlaanderen.


Contact